Składniki:
wątróbki z kurczaka 50 dag,
mąka pszenna 3/4 szklanki,
cebula 2 sztuki,
olej rzepakowy 1/4 szklanki,
masło 1 łyżka,
pomidory 2 sztuki,
ogórek zielony 12 sztuki,
szczypiorek 1 pęczek,
sałata liście - ile potrzeba,
Zott Zottarella Mozzarella Classic 1 opakowanie #kreatywniewkuchni #zottarellabezgmo,
sól- ile potrzeba,
pieprz mielony -ile potrzeba
świeżą wątróbkę z kurczaka oczyścić z błonek i zbędnych tłuszczyków (wycinam przy pomocy nożyczek ostrych przeznaczonych tylko prac w do kuchni), opłukać na sitku, osuszyć na ręczniku papierowym
do woreczka foliowego wsypać mąkę, włożyć wątróbki i przy zamkniętym woreczku dobrze obsypać mąką, nie sypie się na około mąką
na gorącym oleju usmażyć wątróbki (smażę wątróbki w rondlu i przykrywam pokrywką zostawiając z 2 cm od brzegu odkryte aby się smażyło a nie dusiło, wątróbki nie strzelają po kuchence), dodać cebuli pokrojonej, masło, co jakiś czas zamieszać
wątróbki wystudzone pokroić, układać z cebulką w misce na sałacie z dodatkami: pomidory, ogórek zielony, pokrojona mozzarella: biorę udział w projekcie TRND
"zobacz TUTAJ", szczypiorek, przed podaniem podaniem posolić i popieprzyć - wątróbki drobiowe bardzo lubię, najlepiej mi smakują na zimno do pieczywa , również jako sałatka z różnymi dodatkami.........SMACZNEGO!!!
3.05.2018
1.05.2018
Składniki:
jajka 15 sztuk "M", pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, majonez 5 łyżek, tarta bułka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/ łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek
na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone, obrane pieczarki i na większym ogniu usmażyć do odparowania wody
wystudzone pieczarki zmiksować blenderem, do masy dodać żółtka, majonez, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, tartą bułkę i łyżką wszystko dokładnie wymieszać
łyżeczką nakładać porcje pieczarek do jajek, posypać szczypiorkiem - jajka na twardo nadziewane pieczarkami z cebulką są bardzo smaczne, my je lubimy i dosyć często je robię.........SMACZNEGO!!!
jajka 15 sztuk "M", pieczarki 8 sztuk, cebula 1 sztuka, majonez 5 łyżek, tarta bułka 2 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz mielony 1/ łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, szczypiorek 1 pęczek
na maśle zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę, dodać pokrojone, obrane pieczarki i na większym ogniu usmażyć do odparowania wody
wystudzone pieczarki zmiksować blenderem, do masy dodać żółtka, majonez, kucharka, paprykę słodką, pieprz mielony, tartą bułkę i łyżką wszystko dokładnie wymieszać
łyżeczką nakładać porcje pieczarek do jajek, posypać szczypiorkiem - jajka na twardo nadziewane pieczarkami z cebulką są bardzo smaczne, my je lubimy i dosyć często je robię.........SMACZNEGO!!!
27.04.2018
Składniki:
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki
dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
foremka wyłożona papierem do pieczenia i silikonowa 24x15 cm (można użyć jedną dużą), na dnie rozłożyć herbatniki, prawie do pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach
LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe
sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników i z dekoracją jadalnych cukrowych jajeczek..........SMACZNEGO!!!
twaróg półtłusty 1 kg,
jogurt gęsty 800 gram,
jajka 8 sztuk,
cukier 1 szklanka,
cukier wanilinowy 1 opakowanie,
budyń śmietankowy 2 opakowania,
kasza manna 4 łyżki,
śliwki suszone kalifornijskie 200 gram 1 opakowanie,
herbatniki 200 gram,
lukier - w opisie,
jajka cukrowe jadalne - ile potrzeba
składniki temperatura pokojowa = jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do białości z 4 minuty na dużych obrotach
do masy jajecznej dodać zmielony twaróg, jogurty i mikserem połączyć składniki
dodać pokrojone drobno śliwki suszone, budynie, kaszę manną i mikserem połączyć składniki
foremka wyłożona papierem do pieczenia i silikonowa 24x15 cm (można użyć jedną dużą), na dnie rozłożyć herbatniki, prawie do pełna wlać masę serową, wierzch posypać pokruszonymi herbatnikami i lekko je przycisnąć w sernik
piekarnik nagrzany na 180 C, grzanie góra/dół, piec serniki około 60 minut, do suchego patyczka, serniki wystudzić najlepiej całą noc w formach
LUKIER: szklankę cukru pudru wymieszać z mlekiem na dość gęsty lukier, polać po wierzchu sernika i rozłożyć jajeczka cukrowe
sernik ze śliwkami suszonymi kalifornijskimi jest bardzo smaczny, delikatny. Jest na spodzie z herbatników i z dekoracją jadalnych cukrowych jajeczek..........SMACZNEGO!!!
25.04.2018
Składniki:
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania
przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia
schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut
schab świeży bez kości 1,5 kg,
śliwki wędzone 200 gram
boczek wędzony 15 dag,
cebula 1 sztuka większa,
przyprawa marynata do mięs klasyczna Prymat 1 opakowanie + dodatki wg. opisu na opakowaniu
świeży schab bez kości opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, ostrym, wąskim nożem zrobić tunel do nadziewania
przyprawę marynata do mięs wymieszać z olejem, wodą wg. sposobu użycia
śliwki wędzone, boczek wędzony i cebulę pokrojone w kostkę wpychać palcem do tunelu, mocno natrzeć cały schab przyprawą marynata do mięs
schab włożyć do rękawa, rękaw zamknąć spinaczami i włożyć do blaszki, schować do lodówki najlepiej na całą noc
piec w piekarniku nagrzanym na 210C, grzanie góra/dół około 70 minut, następnie rękaw na środku rozciąć i piec jeszcze z 20 minut
schab dobrze wystudzić, wywar z pieczenia można wykorzystać np. do bigosu, gulaszu, sosu, zupy - doskonały, soczysty, aromatyczny, kruchy nadziany śliwkami, boczkiem wędzonym, cebulą i pieczony w rękawie to idealne mięso na zimno do pieczywa.........SMACZNEGO!!!
23.04.2018
Składniki:
filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1 sztuka duża, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
opłukane filety osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać kucharkiem i obtaczać je w mące
smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski
na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając
wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO!!!
filety śledziowe świeże duże 4 sztuki, mąka pszenna 3/4 szklanki, kucharek 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, cebula 3 sztuki, papryka 2 sztuki, por 1 sztuka duża, cukier 1 łyżka, ocet winny 1 łyżka, sok pomidorowy 1 litr, pieprz mielony 1 łyżeczka
opłukane filety osuszyć ręcznikiem papierowym, posypać kucharkiem i obtaczać je w mące
smażyć na rumiano na gorącym oleju, odkładać do większej miski
na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać startą marchew, pokrojoną paprykę, pory i podsmażać z 5 minut mieszając
wlać domowy sok pomidorowy lub kupny w kartonie, dodać cukier, ocet winny, pieprz mielony, ostudzony wlać do śledzi i schować pod przykryciem do lodówki na całą noc - filety śledziowe z warzywami w pomidorach są bardziej smaczniejsze od podobnych w puszkach, łatwe do przygotowania...........SMACZNEGO!!!
19.04.2018
Składniki:
mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety
po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody i pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu, następnie bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, zimne są idealne do pieczywa - kupiłam mięso mielone z kurczaka na pulpety, zrobiłam jednak kotlety smażone i z pieczywem były na drogę pociągiem, dobre domowe mielone...........SMACZNEGO!!!
mielone z kurczaka na pulpety 50 dag 1 opakowanie,
jajka 1 sztuka,
bułka moczona w wodzie 1 sztuka,
bułka tarta 1/2 szklanki,
pieprz mielony 3/4 łyżeczki,
kucharek 2 łyżeczki,
cebula 1 sztuka,
smalec - ile potrzeba,
woda 4 łyżki
mielone mięso z kurczaka na pulpety włożyć do miski, dodać namoczoną w wodzie bułkę, pokrojoną cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz mielony, kucharka i wszystko dokładnie wyrobić ręką na kleistą masę
na gorącym smalcu smażyć z każdej strony rumiane kotlety
po usmażeniu wszystkie dać na patelnię, wlać z 4 łyżki wody i pod przykryciem dusić z 5 minut na średnim ogniu, następnie bez przykrycia na większym ogniu do odparowania wody, zimne są idealne do pieczywa - kupiłam mięso mielone z kurczaka na pulpety, zrobiłam jednak kotlety smażone i z pieczywem były na drogę pociągiem, dobre domowe mielone...........SMACZNEGO!!!
16.04.2018
Składniki:
jajka 8 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, skórka starta 2 cytryny, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g", budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba
lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel
do masy dodać jogurty "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g", kaszę manną, budyń, wiórki kokosowe i dokładnie mikserem połączyć składniki
białka mocno ubite na sztywną pianę dodać do masy i łyżką delikatnie połączyć składniki
użyłam okrągłe z wysuwanym dnem 2 formy 20 i 16 cm (mniejsza do pracy męża) wyłożone papierem do pieczenia, jeśli 1 tortownica to 28-30 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, przelać masę prawie do pełna
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc
z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia - sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje od tradycyjnego sernika, podstawa to dobre jogurty i świeże jajka..........SMACZNEGO!!!
jajka 8 sztuk "M", cukier 3/4 szklanki, skórka starta 2 cytryny, cukier wanilinowy 1 opakowanie, jogurt 4 opakowania "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g", budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 4 łyżki, wiórki kokosowe 1 szklanka, herbatniki - ile potrzeba
lukier kokosowy: cukier puder 3/4 szklanki, wiórki kokosowe 2 łyżki, mleko - ile potrzeba
SKŁADNIKI TEMPERATURA POKOJOWA = żółtka, starta skórka z cytryny, cukier, cukier wanilinowy utrzeć mikserem do białości na kogel-mogel
do masy dodać jogurty "zobacz Mlekovita Polski Jogurt naturalny bez laktozy 350 g", kaszę manną, budyń, wiórki kokosowe i dokładnie mikserem połączyć składniki
białka mocno ubite na sztywną pianę dodać do masy i łyżką delikatnie połączyć składniki
użyłam okrągłe z wysuwanym dnem 2 formy 20 i 16 cm (mniejsza do pracy męża) wyłożone papierem do pieczenia, jeśli 1 tortownica to 28-30 cm, na dnie rozłożyć herbatniki, przelać masę prawie do pełna
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, piec około 60 minut, do suchego patyczka, wystudzić przy uchylonych drzwiczkach z 20 minut, następnie w formach w chłodnym miejscu najlepiej całą noc
z podanych składników utrzeć lukier, mleka dać tyle aby lukier był nie za gęsty, polać wierzchy sernika, zostawić w lodówce do zastygnięcia - sernik tzw. oszukany jest bardzo smaczny, czasem lepiej smakuje od tradycyjnego sernika, podstawa to dobre jogurty i świeże jajka..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki
ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski
do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące
ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli
do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu
cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg,
twaróg półtłusty 50 dag,
mąka tortowa +- 50 dag,
jajka 2 sztuki,
śliwki +- 50 dag,
cukier - ile potrzeba,
woda wrząca 4 litry + sól 2 łyżeczki + olej rzepakowy 1 łyżka,
śmietana gęsta 400 ml
śliwki opłukać, osuszyć, przekroić na połowę i usunąć pestki
ziemniaki ugotowane i wystudzone, twaróg półtłusty z mielić w maszynce do mięsa do dużej miski
do zmielonej masy dodać mąkę i jajko, wyrobić ciasto, jeżeli ciasto przykleja się do dłoni to podsypywać po trochu mąki aż będzie nie klejące
ciasto podzielić na 2 części, na desce podsypanej mąką uformować wałek i podzielić na porcje, rozpłaszczać na dłoni, nakładać śliwki, posypać cukrem, formować kulki aby nie było widać śliwki, można również ciasto odrywać porcjami, ale po takim formowaniu, od razu wiem ile mam knedli
do posolonego wrzątku z olejem wkładać knedle, gotować 4-5 minut od wypłynięcia na wierzch na średnim ogniu
cedzakiem wyjmować z wody na talerz, podawać z gęstą śmietaną lub jogurtem - bardzo łatwe, szybkie, proste i najsmaczniejsze knedle z ziemniaków i twarogu, nadziewać można owocami jakie się lubi.........SMACZNEGO!!!
14.04.2018
Składniki:
obrane ziemniaki, cebula, ogórek gruntowy pokroić i w pojemniku rozdrabniacza razem z jajkiem dokładnie zmiksować, masę przelać do miski, polecam do użycia ogórki gruntowe, szklarniowe nie bardzo pasują
ziemniaki 10 sztuk,
ogórek zielony gruntowy 2 sztuki,
cebula 1 sztuka większa,
jajka 1 sztuka "L",
przyprawa shoarma Royal Brand 1/2 opakowania,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
mąka tortowa 1-1,5 szklanki,
koperek 1/2 pęczka,
olej rzepakowy - ile potrzeba,
jogurt gęsty - ile potrzeba
obrane ziemniaki, cebula, ogórek gruntowy pokroić i w pojemniku rozdrabniacza razem z jajkiem dokładnie zmiksować, masę przelać do miski, polecam do użycia ogórki gruntowe, szklarniowe nie bardzo pasują
do masy dodać przyprawę shoarma, pieprz mielony, mąkę tortową, posiekany koperek i dokładnie wszystko wymieszać łyżką
na gorącym mocno oleju rzepakowym smażyć porcjami chrupiące placki, odkładać na ręcznik papierowy, najlepiej smażyć nieduże placki ziemniaczane
kolejne pyszne placki ziemniaczane, tym razem z ogórkiem zielonym, przyprawą shoarma, najlepiej smakują z jogurtem, zamiast jogurtu gęstego można użyć śmietany gęstej...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)