Składniki:
ciasto francuskie 2 opakowania,
marmolada wieloowocowa 1 opakowanie,
żółtka 2 sztuki,
cukier puder - ile potrzeba
ciasto francuskie w rulonie rozwinąć, podzielić na kwadraty ostrym nożem
na każdy kwadrat nałożyć przez cały środek dżem lub marmoladę
rogi kwadratów bzałożyć na dżem, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym żółtkiem
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 35-40 minut, wystudzone posyapć cukrem pudrem - ciasto francuskie mam zawsze w lodówce lub zamrażarce, na szybko mam upieczony z różnymi dodatkami deser.........SMACZNEGO!!!
7.02.2018
5.02.2018
Składniki:
kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba
lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra
kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"
dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji
ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą
rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO!!!
kura wiejska 2,5 kg, włoszczyzna 1 pęczek, por średni 1 sztuka, woda 3,5 litra, ziele angielskie 5 sztuk, liście laurowe 3 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony - ile potrzeba, zielona pietruszka - ile potrzeba
lane kluski: jajka 3 sztuki, sól 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 1/2-3/4 litra
kurę wiejską dobrze oczyścić i opłukać, podzielić na porcje, włożyć do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"
dodać obrany pęczek włoszczyzny z dodatkową porą, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wlać wodę, wsypać kucharka
po zasyczeniu pary w szybkowarze gotować 50 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie
jajka, wodę, mąkę, sół wymieszać rózgą na gładkie ciasto o nie za gęstej konsystencji
ciasto wlewać małą strużką na wrzącą, osoloną wodę w dużym garnku, gotować z 2 minuty, wylać na sito z drobnymi oczkami, przelać krótko zimną wodą
rosół gorący podać z lanymi kluskami, pieprzem, natką pietruszki - rozgrzewający rosół z wiejskiej kury z szybkowara i podany z lanymi kluskami jest najlepszą zupą na zimowe dni............SMACZNEGO!!!
2.02.2018
Składniki:
fasola czerwona ziarna 1/2 kg, woda 1,5 ltra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, tłuszcz z gęsi 2 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka
ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać 1,5 ltra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, zostawić do wystudzenia w szybkowarze, powinno być trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać
cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać
przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki - smalec - smarowidło jest idealnym zamiennikiem masła a zwłaszcza różnych margaryn, posmarowane pieczywo smakuje bardzo dobrze..........SMACZNEGO!!!
fasola czerwona ziarna 1/2 kg, woda 1,5 ltra do gotowania, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, tłuszcz z gęsi 2 łyżki, ząbki czosnku 6 sztuk, majeranek 3 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka
ziarna czerwonej fasoli moczyć w zimnej wodzie całą noc, rano wodę wylać, wsypać fasolę do szybkowara, wlać 1,5 ltra wody, dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę rosołową, po zasyczeniu pary gotować 40 minut, zostawić do wystudzenia w szybkowarze, powinno być trochę wywaru, jeśli jest za dużo to odlać
cebule pokrojone podsmażyć na tłuszczu z gęsi na złocisto, dodać wyciśnięte ząbki czosnku, majeranek, paprykę ostrą, kucharka, podsmażać z 5 minut, co jakiś czas zamieszać
przestudzoną cebulę dodać z patelni do fasoli i blenderem zmiksować, przełożyć do miski i schować przykryte do lodówki - smalec - smarowidło jest idealnym zamiennikiem masła a zwłaszcza różnych margaryn, posmarowane pieczywo smakuje bardzo dobrze..........SMACZNEGO!!!
31.01.2018
Składniki:
słonina wędzona w przyprawach 20 dag, ziemniaki ugotowane 1,2 kg, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, cebula 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, mozzarella kulki 1 opakowanie, papryka ostra - ile potrzeba
ziemniaki ugotować w nie osolonej wodzie, wodę odlać i ziemniaki odparować, wsypać przyprawę do wieprzowiny i wymieszać z ziemniakami
forma 30x24 cm, na dnie formy ułożyć połowę plasterków słoniny wędzonej, rozsypać ziemniaki
na ziemniaki rozsypać pokrojoną cebulę, groszek konserwowy z puszki odsączony z wody, następnie rozsypać pokrojone drobniej kulki mozzarelli, rozłożyć resztę słoniny, posypać papryką ostrą
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, podawać lekko wystudzone np. z maślanką - najsmaczniejsze ziemniaki z piekarnika na obiad podane z maślanką są sycącym, aromatycznym posiłkiem.........SMACZNEGO!!!
słonina wędzona w przyprawach 20 dag, ziemniaki ugotowane 1,2 kg, przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania, cebula 2 sztuki, groszek konserwowy 1 puszka, mozzarella kulki 1 opakowanie, papryka ostra - ile potrzeba
ziemniaki ugotować w nie osolonej wodzie, wodę odlać i ziemniaki odparować, wsypać przyprawę do wieprzowiny i wymieszać z ziemniakami
forma 30x24 cm, na dnie formy ułożyć połowę plasterków słoniny wędzonej, rozsypać ziemniaki
na ziemniaki rozsypać pokrojoną cebulę, groszek konserwowy z puszki odsączony z wody, następnie rozsypać pokrojone drobniej kulki mozzarelli, rozłożyć resztę słoniny, posypać papryką ostrą
piekarnik nagrzany na 200C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec około 40 minut, podawać lekko wystudzone np. z maślanką - najsmaczniejsze ziemniaki z piekarnika na obiad podane z maślanką są sycącym, aromatycznym posiłkiem.........SMACZNEGO!!!
29.01.2018
Składniki:
1 etap: drożdże 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki
2 etap: mąka pszenna 1 kg, sól - szczypta, olejek waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 6 sztuk
kruszonka: masło miękkie 150 gram, cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram, olej rzepakowy smakowy kokos 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram
1 etap: do dużej miski wg podanej kolejności wkruszyć świeże drożdże, rozsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc, u mnie było z 10 godzin - NIE MIESZAĆ składników
2 etap: wsypać na "pracujące" drożdże przesianą mąkę pszenną, dodać sól, olejek waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję
blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut
do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy drobniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę
kruszonkę rozsypać na jabłkach
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60-70 minut, pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby wierzch za mocno się nie przypiekł - drożdżówka nocna bez wyrabiania jest mało pracochłonna do wykonania, najważniejsze to nie mieszać składników po wsypaniu do miski...........SMACZNEGO!!!
1 etap: drożdże 100 gram, cukier 1 szklanka, jajka 6 sztuk, mleko temperatura pokojowa 1,5 szklanki, olej rzepakowy 3/4 szklanki
2 etap: mąka pszenna 1 kg, sól - szczypta, olejek waniliowy 1 łyżeczka, jabłka 6 sztuk
kruszonka: masło miękkie 150 gram, cukier 100 gram, mąka pszenna 200 gram, olej rzepakowy smakowy kokos 4 łyżki, orzechy włoskie 100 gram
1 etap: do dużej miski wg podanej kolejności wkruszyć świeże drożdże, rozsypać cukier, wlać roztrzepane jajka, wlać mleko, olej, nakryć miskę talerzem i zostawić na blacie kuchennym na całą noc, u mnie było z 10 godzin - NIE MIESZAĆ składników
2 etap: wsypać na "pracujące" drożdże przesianą mąkę pszenną, dodać sól, olejek waniliowy i drewnianą łyżką wszystkie składniki mieszać do połączenia, ciasto ma mieć nie za gęstą konsystencję
blacha 40x30 cm z papierem do pieczenia, do blachy wyłożyć ciasto, powkładać plastry jabłek bez skórki, odstawić na 30 minut
do pojemnika wsypać składniki na kruszonkę w tym orzechy drobniej pokruszone, olek smakowy kokos i zrobić mikserem spiralami kruszonkę
kruszonkę rozsypać na jabłkach
piekarnik nagrzany na 180C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60-70 minut, pod koniec nakryć papierem do pieczenia, aby wierzch za mocno się nie przypiekł - drożdżówka nocna bez wyrabiania jest mało pracochłonna do wykonania, najważniejsze to nie mieszać składników po wsypaniu do miski...........SMACZNEGO!!!
28.01.2018
Składniki:
kremówka wadowicka 1 opakowanie w kartonie, jajka 3 sztuki "L", mleko 750 ml, miękkie masło lub margaryna 15 dag, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, kakao - ile potrzeba woda z cytryną 1/2 szklanki
jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie
do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą bułką, do formy wlać ciasto
piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól 35 minut, ciasto wystudzone wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty
1/2 litra mleka zagotować, w pozostałym mleku wymieszać proszek kremowy z mąką ziemniaczaną (chciałam mieć bardziej gęsty krem) i wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem
blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu
ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie - zrobiłam ciasto kremówka wadowicka z kartonu, przygotowałam ją po swojemu,inny kształt, krem do przełożenia bardziej kwaśny.........SMACZNEGO!!!
kremówka wadowicka 1 opakowanie w kartonie, jajka 3 sztuki "L", mleko 750 ml, miękkie masło lub margaryna 15 dag, sok z cytryny 1 łyżka, mąka ziemniaczana 1,5 łyżki, kakao - ile potrzeba woda z cytryną 1/2 szklanki
jajka dobrze mikserem utrzeć, użyłam 8 jajek bo miałam malutkie "M" wiejskie
do jajek wsypać ciasto i mikserem miksować z 4 minuty, forma wysmarowana masłem i obsypana tartą bułką, do formy wlać ciasto
piec w nagrzanym piekarniku na 180C, grzanie góra/dól 35 minut, ciasto wystudzone wyjąć z formy i przekroić na dwa blaty
1/2 litra mleka zagotować, w pozostałym mleku wymieszać proszek kremowy z mąką ziemniaczaną (chciałam mieć bardziej gęsty krem) i wlać do mleka do zagęszczenia mieszać, masę dobrze wystudzić, do zimnej masy dodać miękkie masło, sok z cytryny i mikserem połączyć składniki na gładki krem
blaty ciasta nasączyć wodą z cytryną, na pierwszy blat rozsmarować z 3/4 kremu, nakryć drugim blatem i delikatnie przycisnąć, blat posypać kakao i szprycą nałożyć resztę kremu
ciasto schować do lodówki najlepiej na całą noc, kroić ostrym nożem maczanym w gorącej wodzie - zrobiłam ciasto kremówka wadowicka z kartonu, przygotowałam ją po swojemu,inny kształt, krem do przełożenia bardziej kwaśny.........SMACZNEGO!!!
27.01.2018
Składniki:
jajka 12 sztuk "M", anchois 1 puszka, majonez 3 łyżki, papryka ostra - ile potrzeba, ogórki konserwowe - ile potrzeba
jajka ugotować na twardo, wkładam do zimnej wody z solą i po zagotowaniu gotuję z 8 minut, opłukać pod zimną wodą, lepiej się obierają ze skorupki
obrane jajka przekroić wzdłuż na połowę, delikatnie czubkiem noża wyjmować żółtka
do żółtek dodać z puszki anchois razem z olejem i majonezem blenderem zmiksować na gładką masę
jajka nadziewać farszem, posypać ostrą papryką, można dodać paseczki ogórków konserwowych, najlepiej smakują z ciemnym pieczywem z masłem lub do zimnej wódeczki - jajka gotowane na twardo i nadziewane bardzo lubimy zjeść i nie tylko na zakąskę ale i tak zwyczajnie na kolację...........SMACZNEGO!!!
jajka 12 sztuk "M", anchois 1 puszka, majonez 3 łyżki, papryka ostra - ile potrzeba, ogórki konserwowe - ile potrzeba
jajka ugotować na twardo, wkładam do zimnej wody z solą i po zagotowaniu gotuję z 8 minut, opłukać pod zimną wodą, lepiej się obierają ze skorupki
obrane jajka przekroić wzdłuż na połowę, delikatnie czubkiem noża wyjmować żółtka
do żółtek dodać z puszki anchois razem z olejem i majonezem blenderem zmiksować na gładką masę
jajka nadziewać farszem, posypać ostrą papryką, można dodać paseczki ogórków konserwowych, najlepiej smakują z ciemnym pieczywem z masłem lub do zimnej wódeczki - jajka gotowane na twardo i nadziewane bardzo lubimy zjeść i nie tylko na zakąskę ale i tak zwyczajnie na kolację...........SMACZNEGO!!!
26.01.2018
Składniki:
fasola czerwona 1/2 kg, woda do szybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do wywaru 2,5 litra, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, boczek wędzony 25 dag, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka
fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą zimną na całą noc do moczenia
wodę wylać, fasolę wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut
w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości
wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, więc gotuję ją wieczorem na obiad - zupa z czerwonej fasoli jest bardzo sycąca, aromatyczna, zdrowa, fasola najlepsza jest w ziarnach do moczenia..........SMACZNEGO!!!
fasola czerwona 1/2 kg, woda do szybkowara 1,5 litra, liście laurowe 2 sztuki, ziele angielskie 4 sztuki, jałowieć ziarna 5 sztuk, woda do wywaru 2,5 litra, ziemniaki 8 sztuk, włoszczyzna 1/2 pęczka, boczek wędzony 25 dag, kucharek 2 łyżki, papryka ostra 1 łyżeczka, majeranek 3 łyżki, czosnek granulowany 1 łyżeczka
fasolę czerwoną ziarna opłukać i zalać wodą zimną na całą noc do moczenia
wodę wylać, fasolę wsypać do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz", dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać wodę i gotować w szybkowarze z 30 minut
w osobnym garnku gotować pokrojone ziemniaki w kostkę, włoszczyznę, pokrojony boczek wędzony do miękkości
wlać do wywaru ugotowaną fasolę z szybkowara, dodać kucharka, czosnek granulowany, majeranek, paprykę ostrą, gotować jeszcze z 10 minut na średnim ogniu, zupa najlepiej smakuje na drugi dzień, więc gotuję ją wieczorem na obiad - zupa z czerwonej fasoli jest bardzo sycąca, aromatyczna, zdrowa, fasola najlepsza jest w ziarnach do moczenia..........SMACZNEGO!!!
25.01.2018
Składniki:
łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki
grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia na godzinę
do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą
łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną
łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć mięso, do kapusty wsypać cukier i wymieszać
cukru do szybkowara do gotowania potraw czy owoców wcześniej nigdy nie dodaję bo lubi się przypalać do dna garnka, nadmiar wywaru zamrażam i wykorzystuję do zupy z kapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonymi jest smacznym daniem obiadowym, ale również smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi...........SMACZNEGO!!!
łopatka wieprzowa 1 kg, przyprawa do wieprzowiny 1 opakowanie, papryka ostra 1 łyżeczka, smalec 2 łyżki, cebula 2 sztuki, kapusta kiszona 1,5 kg, prawdziwki suszone 1 opakowanie 2 gramy, liście laurowe 3 sztuki, ziele angielskie 5 sztuk, jałowiec 6 sztuk, woda 3 szklanki, cukier 2 łyżki
grzyby suszone prawdziwki pokruszyć drobniej, zalać wodą zimną z solą do moczenia na godzinę
do szybkowara "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz" włożyć kiszoną kapustę pokrojoną drobniej, dodać ziele angielskie, liście laurowe, jałowiec, wlać grzyby namoczone z wodą
łopatkę wieprzową obsypać przyprawami i na gorącym smalcu zrumienić z każdej strony razem z cebulą pokrojoną
łopatkę dodać do kap[usty z cebulą i tłuszczem po smażeniu, wlać wodę i w szybkowarze gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak spuści ciśnienie, wyjąć mięso, do kapusty wsypać cukier i wymieszać
cukru do szybkowara do gotowania potraw czy owoców wcześniej nigdy nie dodaję bo lubi się przypalać do dna garnka, nadmiar wywaru zamrażam i wykorzystuję do zupy z kapusty kiszonej - łopatka wieprzowa z kapustą z prawdziwkami suszonymi jest smacznym daniem obiadowym, ale również smakuje sama łopatka do pieczywa na zimno a kapusta np. do kaszy czy kopytek lub z czym się lubi...........SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)