Składniki:
ciasto francuskie 1 opakowanie,
dżem 250 ml,
kaszka manna 2 łyżki czubate,
woda 1/4 szklanki,
kmin czarny ziarenka Royal Brand - ile potrzeba,
puder cukier - ile potrzeba
ciasto francuskie rozwinąć, dżem jaki lubimy (użyłam z ciemnych winogron swój domowy
"zobacz TUTAJ" ) wymieszać z kaszką manną
posmarować cały płat ciasta i zawinąć ciasno w rulon
ostrym nożem pokroić na 12 porcji, układać na blaszce z papierem do pieczenia
ciasto posmarować zimną wodą i posypać ziarenkami kminu rzymskiego
piec w 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, wystudzone posypać pudrem cukrem - ciasto francuskie mam zawsze w zapasie, często też zamrażam, po odmrożeniu od razu używam do pieczenia na słodko lub wytrawnie, te zawijaski to na szybko jest deser do kawki.....SMACZNEGO!!!
9.10.2017
Składniki:
schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona
świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili
wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę
nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchni mięsa
obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO!!!
schab bez kości 1 kg, olej rzepakowy 1/2 szklanki, cebula 1 sztuka, pieczarki 4 sztuki, papryka czerwona 1 sztuka, kucharek 1 łyżka, papryczka chili 3/4 łyżeczki, mięso mielone wieprzowe 50 dag, jajka 1 sztuka, bułka czerstwa 1 sztuka, słonina 20 dag/wędzona
świeży, ładny kawałek schabu rozciąć na tzw. "motylka" i w worku foliowym dość cienko rozbić tłuczkiem, rozciąć wzdłuż nie przecinając spodu, mięso rozłożyć i rozbić
na oleju rzepakowym podsmażyć pokrojone drobno: cebulę, pieczarki, paprykę, doprawić do smaku kucharkiem, chili
wystudzone warzywa połączyć dokładnie z mięsem mielonym, jajkiem, odciśniętą bułką w mleku na kleistą masę
nadzienie rozsmarować tak na 3/4 powierzchni mięsa
obłożyć na wierzchu paskami słoniny wędzonej bez skóry, obwiązać nicią i dać na blachę z papierem do pieczenia
piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec bez przykrycia około 60 minut, w trakcie pieczenia pod koniec polać ciut wodą roladę- upieczoną wystudzić dobrze najlepiej całą noc w chłodnym miejscu, będzie się dobrze kroić - rolada ze schabu nadziewana mięsem mielonym jest najlepszym domowym wyrobem do pieczywa, nadaje się do codziennych posiłków ale również na okolicznościowe, uroczyste, wystawne przyjęcia, imprezy, czy święta.........SMACZNEGO!!!
8.10.2017
Składniki:
jajka 6 sztuk "M", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie
składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem z 1 minutę na dość gęste ciasta
3/4 jasnego ciasta wyłożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, do reszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki
ciemne ciasto wyłożyć na jasne, piekarnik nagrzany na 190 C,grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w tortownicy
umyte truskawki położyć na cieście i zalać tężejącą galaretką, schować do lodówki na zastygnięcia galaretki - łatwe, proste, tanie ciasto z dodaniem budyniu, dodanie kakao jest smacznym uzupełnieniem ciasta i do tego truskawki w galaretce, idealny dodatek do kawy lub herbaty.............SMACZNEGO!!!
jajka 6 sztuk "M", margaryna 15 dag, cukier 3/4 szklanki, budyń waniliowy 1 opakowanie, mąka tortowa 1,5 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, kakao 2 łyżki, jogurt naturalny 2 łyżki, truskawki 50 dag, galaretka cytrynowa 1 opakowanie
składniki do ciasta temperatura pokojowa = jajka, margaryna, cukier dodać do pojemnika i mikserem ubijać do spienienia z 4 minuty na dużych obrotach
do masy wsypać budyń, mąkę z proszkiem i połączyć mikserem z 1 minutę na dość gęste ciasta
3/4 jasnego ciasta wyłożyć do tortownicy 24 cm z papierem do pieczenia, do reszty ciasta dać kakao, jogurt i połączyć składniki
ciemne ciasto wyłożyć na jasne, piekarnik nagrzany na 190 C,grzanie góra/dół, ciasto piec około 45 minut, do suchego patyczka, ciasto dobrze wystudzić w tortownicy
umyte truskawki położyć na cieście i zalać tężejącą galaretką, schować do lodówki na zastygnięcia galaretki - łatwe, proste, tanie ciasto z dodaniem budyniu, dodanie kakao jest smacznym uzupełnieniem ciasta i do tego truskawki w galaretce, idealny dodatek do kawy lub herbaty.............SMACZNEGO!!!
6.10.2017
Składniki:
margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, woda 10 łyżek, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, dżem śliwkowy 250 ml, czekolada gorzka 100 gram, lukier biały - w opisie
margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko dokładnie połączyć
keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, formą z trzy razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut, następnie szybko nożem naciąć wzdłuż na środku ciasta, piec dalej z 35 minut, ciasto dobrze wystudzić
wystudzone ciasto przekroić na połowę, posmarować dżemem, nakryć ciastem, lekko przycisnąć
lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny na tyle, aby był dość płynny, polać ciasto i posypać resztą startej czekolady - ciasto jest po prostu pysznie smaczne...........SMACZNEGO!!!
margaryna 250 gram, kakao 4 łyżki, woda 10 łyżek, cukier 1 szklanka, jajka 3 sztuki "L", proszek do pieczenia 3 łyżeczki, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, dżem śliwkowy 250 ml, czekolada gorzka 100 gram, lukier biały - w opisie
margarynę, wodę, kakao, cukier, zagotować i ostudzić, do wystudzonej masy wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, wbić jajka, połowę startej czekolady i mikserem wszystko dokładnie połączyć
keksówka 28x15 cm z papierem do pieczenia, ciasto wylać do formy, formą z trzy razy stuknąć o blat stołu aby odpowietrzyć
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec 20 minut, następnie szybko nożem naciąć wzdłuż na środku ciasta, piec dalej z 35 minut, ciasto dobrze wystudzić
wystudzone ciasto przekroić na połowę, posmarować dżemem, nakryć ciastem, lekko przycisnąć
lukier: 3/4 szklanki pudru cukru wymieszać z sokiem z cytryny na tyle, aby był dość płynny, polać ciasto i posypać resztą startej czekolady - ciasto jest po prostu pysznie smaczne...........SMACZNEGO!!!
5.10.2017
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 1 sztuka "L", sól ziołowa 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka tortowa ile potrzeba, koperek 1 pęczek, woda 4 litry, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki ugotowane w nie solonej wodzie jeszcze ciepło przecisnąć przez praskę lub dokładnie tłuczkiem utłuc, przełożyć do dużej miski, wyrównać wierzch, przekroić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki, w puste miejsce do wierzchu ziemniaków wsypać mąki tortowej, dodać mąkę ziemniaczaną, sól ziołową, posiekany koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, robię to w dużej misce
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta rolować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem z 2 cm kopytka
wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz - doskonale smakują polane masłem, z okrasą z boczku lub do gulaszu, sosu...........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg, jajka 1 sztuka "L", sól ziołowa 1 łyżeczka, mąka ziemniaczana 1/2 szklanki, mąka tortowa ile potrzeba, koperek 1 pęczek, woda 4 litry, sól 2 łyżeczki, olej rzepakowy 4 łyżki
ziemniaki ugotowane w nie solonej wodzie jeszcze ciepło przecisnąć przez praskę lub dokładnie tłuczkiem utłuc, przełożyć do dużej miski, wyrównać wierzch, przekroić na cztery części, jedną wyjąć na ziemniaki, w puste miejsce do wierzchu ziemniaków wsypać mąki tortowej, dodać mąkę ziemniaczaną, sól ziołową, posiekany koperek, jajko i szybko zagnieść ciasto, robię to w dużej misce
na podsypanej mąką desce z porcji ciasta rolować wałek, lekko spłaszczyć i odcinać nożem z 2 cm kopytka
wkładać kopytka do wrzącej, osolonej wody z olejem, po wypłynięciu gotować z 2 minuty, cedzakiem wyjmować na talerz - doskonale smakują polane masłem, z okrasą z boczku lub do gulaszu, sosu...........SMACZNEGO!!!
4.10.2017
Składniki:
kasza manna 2,5 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, cukier 1,5 szklanki, jabłka 2 kg/malinówka, cynamon 1,5 łyżki, cukier 4 łyżki, margaryna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
jabłka malinówki mam z ogrodu znajomej, są smaczne = mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kaszę manną wymieszać w pojemniku dokładnie i podzielić na 3 części, jabłka malinówki umyć, ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka
starte jabłka wymieszać dobrze z cukrem, cynamonem
forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, na dno wysypać 1 część kaszy z mąką, rozłożyć połowę startych jabłek, nie dociskać i nie ubijać jabłek, na jabłka wysypać 2 część kaszy z mąką i na to resztę jabłek i też nie dociskać nie ubijać, na jabłka wysypać 3 część kaszy z mąką
na wierzchu poukładać kawałki dość zimnej margaryny, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut
zostawić w blaszce do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szarlotka "malinówka" jest pysznie kwaskowato-słodka i smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
kasza manna 2,5 szklanki, mąka tortowa 2,5 szklanki, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, cukier 1,5 szklanki, jabłka 2 kg/malinówka, cynamon 1,5 łyżki, cukier 4 łyżki, margaryna 250 gram, cukier puder - ile potrzeba
jabłka malinówki mam z ogrodu znajomej, są smaczne = mąkę, proszek do pieczenia, cukier, kaszę manną wymieszać w pojemniku dokładnie i podzielić na 3 części, jabłka malinówki umyć, ze skórką zetrzeć na tarce grubsze oczka
starte jabłka wymieszać dobrze z cukrem, cynamonem
forma 25x24 cm z papierem do pieczenia, na dno wysypać 1 część kaszy z mąką, rozłożyć połowę startych jabłek, nie dociskać i nie ubijać jabłek, na jabłka wysypać 2 część kaszy z mąką i na to resztę jabłek i też nie dociskać nie ubijać, na jabłka wysypać 3 część kaszy z mąką
na wierzchu poukładać kawałki dość zimnej margaryny, piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, ciasto piec około 60 minut
zostawić w blaszce do wystygnięcia, przed podaniem posypać pudrem cukrem - szarlotka "malinówka" jest pysznie kwaskowato-słodka i smakuje wyśmienicie.........SMACZNEGO!!!
3.10.2017
więcej o garnku można przeczytać na stronie "zobacz TUTAJ", paczka dotarła do mnie w dwóch kartonach, solidnie zapakowany garnek i osobno pokrywka
gotuję na indukcji, garnek niestety na indukcji nie działa, ale mam taki dodatek: podstawka podkładka indukcyjna adaptor 19cm KH-4819, doskonale się gotuje na niej w garnkach z dnem nie przystosowanym do indukcji i dzięki tej nakładce wygrany garnek Ballerini Lucca 20 cm będę używać do dań jednogarnkowych, do potraw z kapustą, gulaszu, duszonych mięs, topienia słoniny na smalec
Składniki:
ziemniaki ugotowane 1 kg, kalafior 1 mały, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do potraw 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mozzarella małe kulki 2 opakowania
ziemniaki ugotować w skórce, wystudzone obrać i pokroić na talarki, włożyć do naczynia żaroodpornego z olejem, delikatnie przemieszać, posypać przyprawą shoarma
ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą
na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
ziemniaki ugotowane 1 kg, kalafior 1 mały, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, przyprawa do potraw 1 łyżeczka, olej rzepakowy 4 łyżki, mozzarella małe kulki 2 opakowania
ziemniaki ugotować w skórce, wystudzone obrać i pokroić na talarki, włożyć do naczynia żaroodpornego z olejem, delikatnie przemieszać, posypać przyprawą shoarma
ugotowany kalafior w osolonej wodzie odcedzić dobrze na durszlaku, podzielić na drobne cząstki i rozłożyć na ziemniakach, posypać papryką ostrą
na wierzchu ułożyć kulki mozzarelli, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, kroić lekko przestudzone - pyszne danie i na obiad i na kolację..........SMACZNEGO!!!
Składniki:
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 150 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag, cynamon - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, wiórki kokosowe - ile potrzeba
jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem zmiksować na dość gęste ciasto
ciasto rozłożyć do dwóch foremek, jedna jest "na wynos" do pracy męża, do foremki silikonowej 20x11 cm i do okrągłej 20 cm wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką
na cieście poukładać wypestkowane śliwki, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, do suchego patyczka
polewę czekoladową roztopić w mikrofalówce i polać ciasta, posypać wiórkami kokosowymi, zostawić do zastygnięcia czekolady - ciasto jest smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
jajka 5 sztuk "L", cukier 3/4 szklanki, margaryna 150 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 2 szklanki, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, śliwki 70 dag, cynamon - ile potrzeba, polewa czekoladowa 1 opakowanie, wiórki kokosowe - ile potrzeba
jajka, cukier, cukier wanilinowy, miękką margarynę mikserem utrzeć do białości
dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i mikserem zmiksować na dość gęste ciasto
ciasto rozłożyć do dwóch foremek, jedna jest "na wynos" do pracy męża, do foremki silikonowej 20x11 cm i do okrągłej 20 cm wysmarowanej tłuszczem i posypaną tartą bułką
na cieście poukładać wypestkowane śliwki, posypać cynamonem, piekarnik nagrzany na 200 C, grzanie góra/dół, ciasta piec około 40 minut, do suchego patyczka
polewę czekoladową roztopić w mikrofalówce i polać ciasta, posypać wiórkami kokosowymi, zostawić do zastygnięcia czekolady - ciasto jest smaczne i szybko się zjada............SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)