Składniki:
makrela wędzona 1 większa,
jajka ugotowane na twardo 4 sztuki "L",
cebula 1 średnia,
pieprz czarny grubo mielony 1 łyżeczka,
majonez 5 łyżek,
koperek 1/2 pęczka
świeżą wędzoną makrelę dokładnie obrać z ości, do miski z rybą wsypać pieprz, cebulę pokrojoną w kostkę, dodać majonez i widelcem pognieść i połączyć składniki
jajka ugotowane na twardo i wystudzone obrać i przez kratkę do jajek przecisnąć do makreli, dodać posiekany koperek i łyżką wszystko wymieszać
odstawić do lodówki na 30 minut, aby smaki się przegryzły
taka pasta czy sałatka najlepiej smakuje z ciemnym pieczywem..........SMACZNEGO!!!
13.07.2017
12.07.2017
Składniki:
łopatka bez kości 60 dag, przyprawa do steku gruboziarnista Prymat 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba
można kupić zmielone mięso z łopatki = łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę
formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni
smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować wodę - kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
łopatka bez kości 60 dag, przyprawa do steku gruboziarnista Prymat 1 opakowanie, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, bułka czerstwa 1 sztuka, tarta bułka 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba
można kupić zmielone mięso z łopatki = łopatkę zmielić w maszynce do mięsa na średnich oczkach, wsypać opakowanie przyprawy Prymat, dodać pokrojoną w kostkę cebulę, jajko, dodać bułkę namoczoną w wodzie i odciśniętą z wody, dodać tartej bułki i wszystko ręką dobrze wyrobić na kleistą masę
formować zwilżoną dłonią kotlety mielone 2 cm grubości, kłaść na gorący olej na patelni
smażyć rumiane kotlety z obu stron, następnie przykryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować wodę - kotlety są smaczne i na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!
11.07.2017
Składniki:
ziemniaki młode 1 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek suszony 1 łyżeczka, przyprawa wpłynie - do smaku, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser mozzarella małe kulki 1 opakowanie, ser żółty morski 8 plasterków, koperek 1/2 pęczka
młode ziemniaki ugotować w łupince na "al dente", wystudzone obrać z łupinek
w naczyniu żaroodpornym wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem suszonym, przyprawą w płynie
dodać pokrojone w talarki ziemniaki i delikatnie wymieszać z olejem pokroić kulki mozzarelli i rozsypać na ziemniakach
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia 25 minut, następnie dodać pokrojone plastry sera żółtego i na termoobiegu piec z 5 minut, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
pyszne ziemniaki smakują z maślanką lub kefirem........SMACZNEGO!!!
ziemniaki młode 1 kg, przyprawa do ziemniaków 1 opakowanie, czosnek suszony 1 łyżeczka, przyprawa wpłynie - do smaku, olej rzepakowy 1/4 szklanki, ser mozzarella małe kulki 1 opakowanie, ser żółty morski 8 plasterków, koperek 1/2 pęczka
młode ziemniaki ugotować w łupince na "al dente", wystudzone obrać z łupinek
w naczyniu żaroodpornym wymieszać olej rzepakowy z przyprawą do ziemniaków, czosnkiem suszonym, przyprawą w płynie
dodać pokrojone w talarki ziemniaki i delikatnie wymieszać z olejem pokroić kulki mozzarelli i rozsypać na ziemniakach
piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, ziemniaki piec bez przykrycia 25 minut, następnie dodać pokrojone plastry sera żółtego i na termoobiegu piec z 5 minut, przed podaniem posypać posiekanym koperkiem
pyszne ziemniaki smakują z maślanką lub kefirem........SMACZNEGO!!!
8.07.2017
Składniki:
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty
KRUSZUNKA: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos malinowy - ile potrzeba
użyłam trzy zamrożone i odmrożone kule z przepisu "zobacz TUTAJ", odmrażałam w lodówce przez noc
na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia
umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto
z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty
KRUSZUNKA: mąka tortowa 2 szklanki, cukier 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba, sos malinowy - ile potrzeba
użyłam trzy zamrożone i odmrożone kule z przepisu "zobacz TUTAJ", odmrażałam w lodówce przez noc
na podsypanej mąką desce każdą kulę ręcznie rozpłaszczyć na pizzerinkę z 0,5 cm grubości, układać na blaszce z papierem do pieczenia
umyte truskawki pokroić na kawałki, wymieszać z łyżką mąki ziemniaczanej i wyłożyć na ciasto
z podanych składników zagnieść kruszonkę, oleju rzepakowego dolewać tyle, aby powstała kruszonka, kruszonkę posypać na truskawki
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte polać sosem malinowym - te słodkie pizzerinki są pyszniutkie, owoce można użyć jakie się lubi..........SMACZNEGO!!!
7.07.2017
Składniki:
woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba
wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować z do zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić
umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne
wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut
kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać do zupy mieszając do lekkiego zagęszczenia, zupę dobrze wystudzić
podawać z kaszą manną, ze śmietaną 12% i listkami mięty - zupa smakuje jako danie obiadowe ale też można podać na deser czy na kolację..........SMACZNEGO!!!
woda 1 szklanka, mleko 2 szklanki, kasza manna 1 szklanka, cukier 1 łyżka, sól - szczypta, woda 2,5 ltra, truskawki 3/4 kg, sok z cytryny 1 łyżka, jabłka 2 sztuki, cukier 3/4 szklanki, mięta liście - ile potrzeba, kisiel truskawkowy 1 opakowanie, śmietana gęsta - ile potrzeba
wodę zagotować z mlekiem, wsypać kaszkę manną mieszając, wsypać cukier i sól, gotować z do zagęszczenia kaszy mnannej mieszając, aby się nie przypaliła, można od razu przelać porcje do misek czy innych naczyń, kaszę manną wystudzić
umyte truskawki pokrojone w kostkę jabłka bez skórki zalać wodą i zagotować z sokiem z cytryny, owoce będą jędrne
wsypać cukier, włożyć z dwie gałązki mięty z liśćmi, gotować na średnim ogniu z 10 minut
kisiel wymieszać w 1/2 litrze zimnej wody, wlać do zupy mieszając do lekkiego zagęszczenia, zupę dobrze wystudzić
podawać z kaszą manną, ze śmietaną 12% i listkami mięty - zupa smakuje jako danie obiadowe ale też można podać na deser czy na kolację..........SMACZNEGO!!!
6.07.2017
Składniki:
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty, dżem 1 słoiczek, jabłka 1 duże, cukier puder - ile potrzeba
w misie robota hakiem połączyć zimną margarynę z mąką tortową
zimne mleko, gęsty kefir, cukier, aromat rumowy, jajka rózgą blendera dobrze roztrzepać
roztrzepaną masę w trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połączyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką
ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam
na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO!!!
mąka tortowa 620 gram, masło lub margaryna 260 gram, drożdże świeże 5 dag, mleko 3,2% 1/2 szklanki/zimne, cukier 1/2 szklanki, jajka 2 sztuki "L", aromat rumowy 3 krople, kefir 3/4 szklanki/gęsty, dżem 1 słoiczek, jabłka 1 duże, cukier puder - ile potrzeba
w misie robota hakiem połączyć zimną margarynę z mąką tortową
zimne mleko, gęsty kefir, cukier, aromat rumowy, jajka rózgą blendera dobrze roztrzepać
roztrzepaną masę w trakcie wyrabiania wlewać do mąki, połączyć składniki, następnie ręcznie wyrobić ciasto podsypując trochę mąką
ciasto podzielić na 7 kul, schować do lodówki na 2 godziny, cztery kule użyłam do ciasta a trzy w osobnych woreczkach zamroziłam
na podsypanej mąką desce każdą kulę rozwałkować do 0,5 cm, podzielić nożem na cztery części, na każdej położyć kawałek obranego jabłka , łyżeczkę dżemu jaki się lubi, układać na blaszce z papierem do pieczenia, posmarować pędzelkiem maczanym w wodzie
piekarnik nagrzany na 190 C, grzanie góra/dół, piec około 35 minut, przed podaniem wystygnięte posypać pudrem cukrem - "przegryzki" są delikatne, kruche i można nadziewać czym się lubi..........SMACZNEGO!!!
5.07.2017
Składniki:
czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin
sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
czekolada mleczna truskawkowa 100 gram, jogurt truskawkowy 300 ml, mleko 3,2% 500 ml, sernik 1 opakowanie, truskawki 1/2 kg, galaretka pomarańczowa 1 opakowanie
sernik z opakowania wsypać do wysokiego naczynia, wlać zimne mleko, zimny jogurt, dodać pokrojoną czekolade truskawkową i mikserem z 5 minut wyrabiać na dużych obrotach
tortownica 24 cm, wyłożona papierem do pieczenia, do formy przełożyć sernik, powkładać połówki umytych dużych truskawek - jeśli są małe to wkładać całe, schować do lodówki
galaretkę pomarańczową rozmieszać w 450 ml gorącej wody, wystudzić i prawie tężejącą wylać na sernik, schować do lodówki na kilka godzin
sernik jest aromatyczny, pyszny i szybko się zjada...........SMACZNEGO!!!
3.07.2017
Składniki:
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki 6 sztuk, kapusta 1 większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut
do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut
dodać masło i gotować z 3 minuty
dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę pietruszki
zupa jest lekka,aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
woda 3 litry, włoszczyzna 1/2 opakowania/mrożone, kostka rosołowa 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, ziemniaki 6 sztuk, kapusta 1 większa/młoda, masło 2 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek
włoszczyznę mrożoną, ziele angielskie, liście laurowe, ziemniaki pokrojone w kostkę, kostki rosołowe, gotować z 20 minut
do zupy wsypać pokrojoną drobno młodą kapustę, gotować z 15 minut
dodać masło i gotować z 3 minuty
dodać kucharka, paprykę ostrą i gotować z 2 minuty, na koniec dać posiekaną natkę pietruszki
zupa jest lekka,aromatyczna i smakuje wybornie..........SMACZNEGO!!!
2.07.2017
Składniki:
10 dag świeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka
składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać, ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc na wakacjach we Wrześni = do dużej miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, wsypać mąkę i sól, nakryć talerzem i odstawić na 4 godziny
po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać
forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szklanki i jeśli trzeba to dosypać z 1 szklanką, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić
pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO!!!
10 dag świeże drożdże, cukier 3/4 szklanki, jajka L 5 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, mleko letnie 1 szklanka, mąka tortowa 5 szklanek, szczypta soli, cukier wanilinowy 1 opakowanie, truskawki świeże 1 kg, kruszonka: 15 dag miękkie masło lub palma, 3/4 szklanki cukru, 2-3 szklanki mąki krupczatka
składniki dodawać w podanej kolejności i nie mieszać, ciasto takie piekła moja babcia, ja je pamiętam do dzisiaj, pomagałam babci przy wypieku z 45 lat temu będąc na wakacjach we Wrześni = do dużej miski pokruszyć drożdże, posypać cukrem, wlać roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, wsypać mąkę i sól, nakryć talerzem i odstawić na 4 godziny
po tym czasie wsypać cukier waniliowy i wszystko drewnianą łyżką dobrze wymieszać
forma 34x24 cm z papierem do pieczenia, ciasto przełożyć do formy, lekko przyciskając poukładać truskawki /jeśli są duże to je przekroić na połówki/, z podanych składników zrobić kruszonkę, mąki dać 2 szklanki i jeśli trzeba to dosypać z 1 szklanką, zależy ile tłuszcz mąki wchłonie, posypać truskawki kruszonką
piec w piekarniku elektrycznym nagrzanym na 190 C, grzanie góra/dół około 45-50 minut, ciasto wystudzić
pyszne ciasto drożdżowe bez wyrabiania, lekkie, wilgotne, owoce można użyć jakie się lubi......SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Posty (Atom)