2016-06-06

szybkowar-szynka w sosie cebulowym...

Składniki:


szynka wieprzowa 1,5 kg, czosnek niedźwiedzi  1 łyżka, olej rzepakowy 6 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, cebula 5 sztuk, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka, ziemniaki ugotowane 1 kg, surówka - jaką lubisz


z oleju, czosnku niedźwiedziego, papryki, kucharka, pieprzu wymieszać maryntę, natrzeć dobrze całą szynkę, włożyć do woreczka i schować do lodówki na całą noc

w szybkowarze zrumienić szynkę, wyjąć na talerz, dodać do szybkowara pokrojone w cząstki cebule, troche je podsmażyćm na cebulach położyć szynkę, wlać wodę i zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotowac na mniejszym ogniu 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie

szynkę wyjąć na talerz, pokroić na 3-4 cm grubości porcje

do szybkowara wlać śmietanę z mąką i miksować pałką blendera doprowadzając do zagęstnienia sosu

podać z tłuczonymi ziemniakami i np. zasmażaną czerwoną kapustą - szynka w tym sosie to sama rozkosz jedzenia..................SMACZNEGO!!!