2015-09-20

aksamitny, pyszny, łatwy, odwrócony sernik ze śliwkami kisielowymi...

Składniki:


DODATKI: śliwki 70 dag/duże, kisiel truskawkowy 1 opakowanie

SERNIK: jajka 6 sztuk, cukier 3/4 szklanki, cukier wanilinowy 1 opakowanie, twaróg zmielony 1 kg/wiaderko, budyń waniliowy 1 opakowanie, kasza manna 1 łyżka, sok z cytryny 1 łyżeczka


śliwki opłukać, usunąć pestki, posypać kisielem i wymieszać, przełożyć do formy niskiej z kominkiem silikonowej 24 cm

jajka, cukier, cukier wanilinowy, sok z cytryny mikserem utrzeć na kogel-mogel z 4 minuty na dużych obrotach, dodać twaróg bezsmakowy z wiaderka, wsypać budyń, kaszkę manną i mikserem na wolniejszych obrotach połączyć składniki

sernik przełożyć na śliwki, łyżką wygładzić wierzch

piec w 180 C, grzanie góra/dół około 40 minut, nastepnie na termoobiegu 15-20 minut w 160 C, po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić na 30 minut, potem formę wyjąć i zostawić do wystudzenia, jak wystygnie to formę włożyć do lodówki na kilka godzin

formę przykryć talerzem i odwrócić, formę teraz zdjąć z sernika - sernik jest delikatny, aksamitny, wilgotny, śliwki kisielowe w serniku smakują wyśmienicie...............SMACZNEGO!!!

Czas na śliwki