2015-07-16

szybkowar-golonki indyka z kapustą i marchwią...

Składniki:


golonki indycze 4 większe, przyprawa do kurczaka 3 łyżki, olej rzepakowy 7 łyżek, ząbki czosnku 6 sztuk, marchew 8 nieduże, kapusta 1 główka młoda, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżki, papryczka chili 1 średnia, woda 1 szklanka


golonki indycze umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć przyprawą do kurczaka i na gorącym oleju zrumienić golonki z każdej strony w garnku szybkowara 9 litrów "polecam SZYBKOWAR -Tureckie Garnki - zobacz"

do golonek dołożyć obrane ząbki czosnku, obraną marchew

młodą kapustę pokroić nie za drobno i zalać gorącą wodą, zamieszać i wodę odlać z kapusty

kapustę włożyć na golonki z marchwią, dodać pokruszoną suszoną lub świeżą papryczkę chilli, wlać przyprawę w płynie, wodę i zamknąć szybkowar - od chwili zasyczenia pary gotować na małym ogniu 35 minut, szybkowar otworzyć jak ciśnienie samo opadnie

golonki są miękkie i smakują z kapustą i marchwią, można je podać do pieczywa, ziemniaków.................SMACZNEGO!!!